Portareasa de la Elias


Am zis sa ii dedic un post special acestui personaj aparte din fauna maternitatii Elias.

In mod sigur, in fiecare spital din Romania exista cineva ca ea…vorbesc la feminin pentru ca persoana la care ma refer e femeie, dar as putea foarte bine sa ma refer in general la tipologia respectiva. Oricum, majoritatea sunt femei, in mod sigur, asa ca…

Cine e ea? O infirmiera, insa una aparte!

Am mai zis, cand descriam procesul “nasterii la Elias” – accesul in maternitate este INTERZIS altor persoane decat pacientilor si personalului medical(deci apartinatorilor, cica asa se zice). Insa, logic, daca sotia iti naste un copil,  trebuie sa faci ceva sa fii si tu acolo prezent, suport moral, sa iti vezi copilul etc. Intr-o lume normala asa e. La noi, NU. La noi, trebuie sa treci de EA.

in fata liftului

in fata maternitatii

Cum ziceam, nu e o infirmiera oarecare. Cineva a pus-o la usa. Celebrul PE AICI NU SE TRECE. Reloaded. With a twist. Pe naiba, se trece, logic, dar se trece intai cu mana in buzunarul ei.

E o persoana pe a carei fata se vede traiul BUN: 40-50 de ani, par scurt, vopsit blond, aur la gat si la maini, sprancene pensate, merge sigur cel putin o data pe luna la salon. Fatza de om parsiv, rau chiar, nasul ascutit, privire de vultur. Asta se schimba intr-o fractiune de secunda de cateva ori pe zi. Cand mana unui apartinator intra in buzunarul ei. Din secunda aia, esti pe ceas. E painea lui Dumnezeu pentru un numar de ore direct proportional cu suma care i-a intrat in buzunar. Pe bune, dupa ce te-a ajutat cat trebuia, chiar revine la atitudinea “bodyguard-ului” ala de mall sau din metrou… Insa in timpul ala scurt, face totul sa te ajute in jungla spitalului. “Te iau eu sub aripa mea” imi zicea zambind cald dupa o suta bagata in buzunar. “Ai emotii? Stai linistit, o sa fie bine. Vorbesc eu sa poti vedea si sotia la reanimare etc… Ce o sa ai, fetita?”. Apoi, dupa ce timpul a expirat, cu putina politete, te da afara. A doua zi, reluam. Alta suta, alte cateva ore.

Cineva(un zugrav sau instalator cred) a intrebat-o CE e ea acolo. Si cica, “EU SUNT OMUL BUN LA TOATE”. Tocmai o certase Prof. Dr. V, seful clinicii, ca e prea multa lume straina pe acolo, sa faca putina ordine. Inchide el ochii, da’ nici chiar asa.

Restul infirmierelor le recunosti. Se vede ca sunt mai putin importante pe acolo. Strang lenjerii murdare, imping scaune cu rotile, targi etc. Munca cinstita, or mai fi ciupind ele cate ceva, dar decent. Si am observat ca sunt in general amabile chiar daca nu le dai nimic. La EA, se vede o clara diferenta, chiar daca are aceeasi uniforma.

Nu lucreaza nimeni in schimbul de seara pe acelasi post. Dupa 15:00, ai cale libera. Nimeni la usa.

In mod cert castiga mai mult ca multi medici rezidenti. Nu stiu cat cotizeaza mai sus, la cei care au pus-o la usa(e unul din cele mai bune posturi, ce naiba, sigur trebuie sa dea si ea cuiva), dar facem un calcul simplu:

  • Mai putin de 5 lei sigur nu baga nimeni. Sunt vreo 10 mame tot timpul in maternitate, deci tati care aduc mancare in fiecare dimineata. Sa zicem 50 lei din asta cel putin, pe zi.
  • Apoi, tati care “nasc” in dimineata aia – minim 3-4 pe zi – fiecare cate 10 lei – 50 si de aici.
  • Mai sunt diversi cu diverse probleme. Normal ca ii “ajuta” in fel si chip. Acces la nush’ ce doctor, mesaj catre vreo asistenta, un sfat, o vorba buna etc. 20-30-50 lei si de aici

CEL PUTIN 100-150 de lei pe zi, dar sunt convins ca sunt zile cand e mult mai mare suma. Sa zicem in medie 150. Cred ca vine si sambata, deci 24 de zile pe luna sa zicem. REZULTA 3600. LEI. Asta asa, din burta… poate e mai mult, poate ceva mai putin in unele luni, desi nu cred. Aa, si mai e ceva: sunt NEIMPOZABILI 🙂

Normal, acum ca am scapat se poate spune ca arunc cu noroi. De-aia evit numele(nici macar nu stiu cum o cheama).

Dar nu ma pot abtine. Nu pot uita cum imi zicea Ela ca o privea cum cauta ceva in poseta. Credea ca scoate bani pentru ea(o condusese intr-o rezerva sa se schimbe). Si avea privirea aia avida, fixata pe mana omului. Asteptand suta. Atunci suta nu a venit.

7 thoughts on “Portareasa de la Elias

  1. Pingback: Nasterea la Elias « Valeanul European

  2. luc

    super tare 🙂 ce-i nasol ca peste tot exista un personaj de genul asta, poate doar la Euroclinic sa fie excetie, dar nu sunt sigur.

  3. roxana

    buna,si eu am nascut la elias de 2 ori,intr-adevar portareasa e infiintata la usa si doar cu o atentie te ajuta

  4. Pingback: 2010 TOP TEN | Valeanul European

Leave a comment